AZ NSCP EREDMÉNYTERMÉKEI

KÖNYVEINK

A „H.” jelű kötet feladata, hogy bemutassa az intelligens városi programokkal kapcsolatos innovációs stratégiát, amelynek egyik fontos felismerése, hogy nyolc éve (2007-ben) a Föld lakosságának 47,9%-a városokban élt, míg tíz év múlva, 2025-re várhatóan ez az érték 57,2 %, 2060-ra pedig már 69,6 % körül fog alakulni. A fejlett országokban ugyanez a három érték sorrendben 74,4%, 79% és 86%. Magyarországon a legutóbbi népszámlálás alapján az emberek 69%-a élt városokban. A tendencia tehát azt mutatja, hogy a jövőben tovább fog nőni a városi lakosság aránya. Egyre több város szembesül a saját fejlődése negatív hatásaival (lég- és környezetszennyezés, túlzsúfoltság, forgalmi torlódások, romló élhetőségi feltételek stb.), melyek jól megalapozott stratégiával és a modern ICT technológiák felhasználásával jelentősen csökkenthetők, sok esetben pedig minimalizálhatók.

További szempont, hogy a világ szembesül azzal, hogy a szénkibocsátás (széndioxid, metán alapú gázok, stb.) szintje és mértéke is növekszik a városi népesség növekedésével. A szénszivárgás, vagy karbon lábnyom mérséklése hosszú távon olyan stratégiai cél, amely elérése az emberiség fennmaradásának egyik alapkérdésévé vált. A városi környezetben megvalósított ICT fejlesztések során tehát olyan megoldásokat kell biztosítani, ami képes – optimalizált működés biztosításával – csökkenteni a szénkibocsátást. Természetesen a legmodernebb technológiák is csak akkor segítenek, ha a fejlesztések motiválják a városlakókat, valamint a városi szolgáltatókat szokásaik és a korábban használt gyakorlatuk megváltoztatására, hogy ez által egy környezetkímélőbb, élhetőbb környezet jöhessen létre. Ez a sokat emlegetett paradigmaváltás csak innovatív, élethelyzet alapú szolgáltatások létrehozásával érhető el.

Az NSCP lehetséges innovációs szolgáltatásai:

Közlekedési kártya
Integrált iskolai kártyarendszer
Elektronikus közigazgatás
Intelligens behajtási rendszerek
Elektronikus könyvtárszolgáltatások
Városi elektronikus szociális szolgáltatások
Intelligens parkolás
Digitális, valós idejű / intelligens utastájékoztatás
Kerékpáros közösségi közlekedés.
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram