06/04/2022

A használt palackok nem a kukában landolnak

A PET palack lesz az új trendi fizetőeszköz?

Talán a kriptovaluták mellett-helyett a PET palack lesz az új trendi fizetőeszköz? A Zöld Tárca megoldással a használt palackok nem a kukában landolnak, hanem szolgáltatásokra válthatók: ezáltal nem csak a környezetünk, hanem ügyfeleink is elégedettebb lesznek

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. célul tűzte ki, hogy innovatív technológiákon alapuló megoldásokkal támogassa a digitális gazdaságfejlesztést, illetve környezetünk fenntarthatóságát. A megoldások valódi értékláncokként újszerű gazdasági, termelési és fogyasztási modellekké alakulnak át. Ezekben a modellekben az a cél, hogy a lineáris gazdaságról olyan racionális működést teremtsünk meg, ahol csökken a hulladék mennyisége, az alapanyagok és késztermékek újbóli felhasználása gazdaságilag is értékteremtő. A koncepció alappillére a rendelkezésre álló erőforrások felhasználásának az optimalizálása, akár olyan módon is, hogy ehhez a felhasználók célzott ösztönzést kapnak. Jelen esetben a használt PET palackok valóban fizetőeszközök lehetnek, hiszen azok összegyűjtésével az ügyfél egyenlegén megjelenik a betétdíj jóváírása, mely azonnal felhasználható a közösségi közlekedésben, vagy egy erre szerződött partner által nyújtott szolgáltatás vásárlására.

A szolgáltatás egyelőre prototípusként működik: az ügyfél regisztrál a Mobiljegy alkalmazásban, bedobja az automatába a göngyöleget, ezek betétdíjai megjelennek az automatán egy QR kódban összesítve, melyet az ügyfél mobiltelefonjával a Zöld Tárcájába beolvas – az egyenlegén pedig azonnal megjelenik a jóváírás.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. platformján keresztül lefolytatott tranzakciók hozzájárulnak a magyar lakosság karbonlábnyomának csökkentéséhez a digitális értékláncban szereplő szolgáltatások igénybevétele során.

Meggyőződésünk, hogy a Zöld Tárca legkézzelfoghatóbban egy település környezettudatos gazdálkodásában értelmezhető, és ebben a relációban a városok alrendszereinek (pl. közműszolgáltatás, energiatermelés, hulladékgazdálkodás, közlekedés, oktatás, stb.) új típusú, innovatív összekapcsolásának lehetőségét szolgálja.

Ne vessük hát el a kriptovalutákat sem, azonban az Nemzeti Mobilfizetési Zrt. szolgáltatási portfóliójának innovált és fenntartható elemeivel jelentősen bővíthető a digitális platformon mobilfizetéssel elérhető ZÖLD szolgáltatások köre, megvalósul az ezek közötti átjárhatóság, valamint környezettudatos termékek kerülnek kifejlesztésre a környezetterhelés csökkentése és az ügyfélelégedettség növelése céljából.

chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram